Programok


 1. Building Panoramas from Photos from a Hand-held Camera
 2. Prof. Ralph Martin, 2001. január 10-án 14 órakor Sztaki, Kende u. 507

  Building Panoramas from Photos from a Hand-held Camera This talk considers the problem of constructing a cylindrical panorama from a sequence of photographs taken with a hand-held camera. Adjacent images are automatically registered pairwise with each other, and then wrapped onto a cylinder. Final adjustments are made to obtain a globally correct solution. The talk will consider in particular how to find matching features in each image pair for registration, and how the transformations between images are computed. Practical results will also be demonstrated.

 3. Háromdimenziós színtér-rekonstrukció: kamera-modellek és kamera-kalibrálás
 4. Jankó Zsolt és Megyesi Zoltán, 2000. dec 18-án 13. 30 órakor Sztaki, Kende u. 507

  Az eloadás-sorozat témája többszöri képfelvételek alapján történo, háromdimenziós színtér-rekonstrukció. A bemeneti adatok eltéro szemszögbol és távolságból készült felvételek, melyek ugyanazt a színteret ábrázolják, az eredmény pedig egy 3D geometriai modell. Az soron következo eloadás két részbol áll. Az elsoben áttekintjük a színtér- rekonstrukciónál használt geometriai kamera-modelleket: projektív, perspektív, affin, gyengén perspektív és ortografikus. A másikban röviden ismertetjük a kamera-kalibrálás alapveto módszereit. A kamera-kalibrálás elsodleges célja a kamera belso paramétereinek meghatározása.

 5. Elektronikus aláírás: jogszabályi, szabványosítási és biztonsági kérdések
 6. december 12-én 15 órakor a MTESZ székházának (Bp. 1054 Kossuth tér 6-8) VII. emelet 702.sz.termében.

  Előadó Rényi István, a Hírközlési Főfelügyelet (HIF) megbízott igazgatója és dr. Rátai Balázs jogász. Az előadás-beszélgetés keretében az aktuális kérdések mellett szó lesz az elektronikus aláírás technikai hátteréről, valamint a HIF, mint a hitelesítés-szolgáltatók minősítésével megbízott szervezet feladatairól, kötelezettségeiről is. A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk. Részvételi szándékát kérjük december 8-ig jelezze a titkarsag@njszt.hu e-mail címen, telefonon a 3329-349, vagy faxon a 3318-140-es számon.

 7. Háromdimenziós színtér-rekonstrukció
 8. Csetverikov Dimitrij, 2000 november 27, hétfő 14 óra SZTAKI Kende u 13-17 507 szoba

  Az előadás témája többszöri képfelvételek alapján történő, háromdimenziós színtérrekonstrukció. Ez a számítógépes látási feladat a klasszikus sztereó látás általánosított változata. A bemeneti adatok eltérő szemszögből és távolságból készült felvételek, melyek ugyanazt a színteret ábrázolják. Az eredmény pedig egy egyszerű, 3D geometriai modell, mely lehetővé teszi a színtér tetszoleges szemszögből való megjelenítését.

  A megoldás szokásos menete több lépést foglal magában, ezek a kiválasztott jellemzőpontok megfeleltetése (correspondence), az epipoláris geometria felépítése, a többi képpont megfeleltetése és az elmozdulások meghatározása (disparity map), a triangulációs alapon történo mélységszámítás és a 3D felületi modell felépítése. Az előadás célja az erre használt módszerek rövid áttekintése, kivéve az utolsó fázist, amellyel egy későbbi előadásban foglalkozunk.